PNCDI2 - Capacitati nr. 158/2008; Platforma multifunctionala de microscopie si spectroscopie de fluorescenta cu aplicatii electrofiziologice si farmacologice in neuro- si cardiopatologii

Durata: 26 luni

Director proiect: Prof Dr. Maria-Luisa FLONTA (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)

Management administrativ: Lector Dr. Beatrice Radu

Institutii partenere:

  • Coordonator - Universitatea din Bucuresti
  • Partener 1 - Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara 'Horia Hulubei' (Responsabil proiect Dr. Mihai Radu)

Echipamente achizitionate in cadrul platformei:

Universitatea din Bucuresti

Micromanipulator hidraulic cu apa pe 3 axe

 

Micromanipulator mecanic pe 3 axe

Adaptor micromanipulator pentru microscop (2 buc)

Sistem tweezer cu doua capcane pentru captare si sortare de particule

 

IFIN-HH

Accesorii optice pentru laseri compatibile cu microscopul de fluorescenta Olympus IX

 

Citometru in flux 

  

 

REZULTATELE PROIECTULUI

Serviciile ST oferite de noua platforma tehnologica:

  1. Masuratori de microscopie de fluorescenta cuplat cu FCS (fluorescence correlation spectroscopy)
  2. Masuratori de microscopie de fluorescenta cuplate cu manipularea de celule prin sistemul de penseta optica
  3. Masuratori de microscopie de fluorescenta cuplate cu tehnica de patch-clamp
  4. Masuratori de citometrie in flux

Calitatea serviciilor ST oferite de noua platforma tehnologica

Indicatori de performanţă ai laboratorului / instalaţiei

Prin calitatea instrumentelor achizitionate, de la producatori consacrati in domeniu (Zeiss, Beckmann), platforma de tehnici de fluorescenta se situeaza la nivelul unor laboratoare similare din tarile dezvoltate (in limitele impuse de tipul de instrumentatie achizitionat, de exemplu microsocopia de fluorescenta este limitata la performatele microscopie de camp larg).

Calitatea personalului

Toate echipamentele achizitionate sunt manipulate de personal cu studii superioare calificat ca urmare a cusurilor de training realizate de fírmele furnizoare.

Proceduri de lucru

Procedurile de lucru pentru diverse aplicatii (manipulare de celule in suspensie, vizualizarea celulelor in fluorescenta simultan cu manipularea lor, evaluarea unor parametrii specifici suspensiilor celulare (viabilitate, indice apoptotic, ciclu celular, exprimarea de receptori de membrana, etc.) prin citometrie de flux sunt in curs de elaborare.

 

  

- Proiectul prin care au fost realizate pagina web a proiectului in romana si engleza:

Pagina web a BCUM-Centrul de Neurobiologie si Fiziologie Moleculara a fost creata initial ca o pagina interactiva care poate fi updata periodic, de aceea adaugarea datelor acestui contract pe pagina web nu a necesitat costuri suplimentare din cadrul acestui proiect.

- Caracteristicile echipamentului achiziţionat / laboratorului amenajat:

Laboratoarele amenajate de la cei doi parteneri implicati in proiect constituie o platforma de microscopie si spectroscopie de fluorescenta extrem de versatila in peisajul cercetarii romanesti, atat pe baza infrastructurii preexistente cat si a celei achizitionate in cadrul contractului de Capacitati nr 158-1 / 2008.

- Posibilităţile de contact, cu nominalizarea persoanelor responsabile:

In cadrul celor doua laboratoare implicate in derularea acestui proiect putem nominaliza cateva persoane responsabile cu echipamentele din cadrul platformei:

Coordonator proiect: Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Biologie

Director centru de neurobiologie si fiziologie moleculara – Prof. Dr. Maria-Luisa Flonta

Sistem tweezer cu doua capcane pentru sortare si captare de particule – Lector Dr. Beatrice Radu; CS. Drd. Daniel Dumitru Banciu; Tehnician George Cocina

Instalatie 1 patch-clamp cuplata cu microscopie de fluorescenta – Conf. Dr. Violeta Ristoiu

Instalatie 2 patch-clamp cuplata cu microscopie de fluorescenta – Conf. Dr. Bogdan Amuzescu

Partener 1: Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara ‘Horia Hulubei’

Sef Departament DFVM – CSII Dr. Mihai Radu

Sistem microscopie de fluorescenta cuplat cu accesorii - CSII Dr. Mihai Radu; Drd. Mihaela Bacalum

Citometru in flux – Drd. Mihaela Bacalum; CSIII Dr. Adriana Acasandrei.

 

 

- Condiţiile de acces pentru terţi (program de acces, documentaţii disponibile, condiţii/costuri de acces, etc.):

Program de acces / costuri de acces

 

Pentru accesul la sistemul tweezer cu doua capcane pentru sortare si captare de particule este necesar un training prelabil de minim 2 luni pentru utilizarea indelungata a sistemului (mai mult de 1-2 ani). Pentru realizarea unor determinari punctuale, accesul se face exclusiv prin intermediul personalului calificat al Centrului de neurobiologie si fiziologie moleculara (Lector Dr. Beatrice Radu; CS. Drd. Daniel Dumitru Banciu), cu programarea prelabila a experimentului (cel putin cu o 2 luni inainte de inceperea experimentului) si cu un timp limitat de acces stabilit prin contract de colaborare care nu poate depasi 4 ore pe zi si 2 zile pe saptamana.

Costurile de acces se stabilesc functie de complexitatea experimentului solicitat, dar reactivii necesari experimentului (de exemplu pentru culturi celulare) se asigura exclusiv de beneficiar. Centrul de neurobiologie si fiziologie moleculara se angajeaza prin contract sa furnizeze doar serviciile de manipulare si vizualizare prin fluorescenta a probelor cu ajutorul sistemului tweezer. Pentru experimentele scurte (intre 1-3 luni), costul estimativ este de 500 lei pe ora, pentru experimentele de lunga durata (>6 luni), pretul se negociaza functie de particularitatile proiectului.

Pentru masuratorile pe componentele platformei aflate la IFIN-HH (citometrul de flux, accesorii pentru microscopul de fluorescenta) accesul se asigura in intervalul orar permis de regulamentul de functionare a IFIN-HH (8-16.30). In vederea unui acces direct pe o perioada mai indelungata (mai mult de 2 luni) persoana care urmaza a face masuratorile va fi indrumata de personalul specializat de la IFIN-HH (CSII DR. Mihai Radu si Drd. Mihaela Bacalum) pentru aplicatiile avute in vedere. In cazul unor colaborari de scurta durata masuratorile vor fi efectuate doar de personalul specializat al IFIN-HH. Persoanele care doresc acces la instalatie vor primi documentatia necesara pentru a se familiariza cu instalatia. Intr-o prima perioada (1-2 ani) in scopul popularizarii platformei, ne propunem sa nu introducem un pret de cost serviciile oferite. Conditia este insa ca toate consumabilele (kit-uri, medii de cultura, etc.) sa fie aduse de beneficiar. Exceptie fac activitatile realizate in cadrul unor proiecte la care IFIN-HH este partener.

 

Documentatii disponibile

Pentru moment sunt disponibile cartile tehnice ale instalatiilor (fie in format tiparit, fie in format electronic). Procedurile de lucru sunt in curs de elaborare.

 

Reţeaua beneficiarilor cunoscuţi (inclusiv eventualii parteneri):

 

Beneficiari cunoscuti

Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Carol Davila’, Facultatea de Medicina, Catedra de Biofizica (Persoana de contact Conf Dr. Tudor Savopol)

Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “Nicolae Paulescu’  (Persoana de contact Prof. Dr. Radu Lichiardopol)

 

Eventuali parteneri

Universitatea Alexandra Ioan Cuza, Iasi, Facultatea de Fizica, Laboratorul de Biofizica (Persoana de contact: Prof. Dr. Tudor Luchian)

Universitatea de Medicina si Farmacia ‘Carol davila’, Facultatea de Medicina, Catedra de Fiziologie, Central de Excelenta in Neurostiinte (Persoana de contact Prof. Dr. Leon Zagrean)

IBPC ‘Nicolae Simionescu (Persoana de contact Acad. Dr. Maya Simionescu)

Pin It