Sistemul Nervos e pasiunea noastră.
Fie că îl explorăm la nivel global încercand să înțelegem cum coordonează diferite comportamente, fie că îl studiem în detaliu la nivel de celule și molecule, încercând să descifrăm cum se asigură funcționarea normală dar și ce se întâmplă în situații patologice, noi, cei din echipa Centrului de Neurobiologie suntem fascinați de acest sistem nobil care ne permite să cunoaștem și să ne bucurăm de lumea înconjurătoare.
Suntem prezenți în mediul educațional din România din anul 2000, când Centrul de Neurobiologie a fost înființat în cadrul Departamentului de Anatomie, Fiziologie Animală și Biofizică (DAFAB) la inițiativa conducătorului de department de atunci, d-na Prof. Dr. Maria Luiza Flonta.
În prezent, desfășurăm o activitate de cercetare susținută orientată către înțelegerea mecanismelor durerii și a transducției senzoriale în laboratoarele Centrului din cadrul DAFAB, dar și în cele inaugurate în anul 2016 în cadrul Platformei de Cercetare în Biologie și Ecologie sistemică la care suntem afiliați prin Departamentul de Bioinformatică și Modelare. În plus, în cadrul singurului Master de Neurobiologie din țară organizat tot la inițiativa Prof. Dr. Maria Luiza Flonta încă din 1995, încercăm să ducem mai departe cuvintele lui Hippocrate și să îi facem să ințeleagă pe toti cei dornici să afle că "doar din creier se nasc plăcerile, bucuriile, râsetele și glumele noastre, dar și tristețile, fricile, durerile și părerile de rău. Cu ajutorul creierului putem gândi, vedea, auzi și distinge frumosul de urât, binele de rău și plăcutul de neplăcut".
Centrul de Neurobiologie a beneficiat de-a lungul anilor de implicarea unor profesori dedicați, cum au fost Prof. Grigore Strungaru care a insuflat interesul pentru neuroștiinte mai multor generații de studenti, sau Prof. Gordon Reid care a reprezentat un model de minte întrebătoare și pătrunzătoare pentru câteva generații de doctoranzi (1997-2005). Un precursor poate fi considerat si Prof. Dimitrie Călugareanu care în 1900 şi 1901 publica în Journal de Physiologie et de Pathologie générale, două articole intitulate: "Suture croisée des nerfs pneumogastrique et hypoglosse" și "Contribution à l’étude de la compression des nerfs".
Astăzi, încercăm să ducem mai departe moștenirea lor și să ne aducem și noi contribuția la înțelegerea acestei mașinării complexe care este sistemul nervos.
Echipa Centrului de Neurobiologie